De waarde van een bedrijf is per definitie subjectief. Harde gegevens zoals de jaarrekening spelen natuurlijk een belangrijke rol bij de waardebepaling van het bedrijf, maar minstens zo belangrijk zijn de toekomstverwachtingen.
 

WAARDEBEPALING BEDRIJF

Een waardebepaling kan in verschillende situaties van belang zijn. In geval van de verkoop van een onderneming of bedrijfsovername is een waardebepaling nodig om als uitgangspunt mee te nemen in het proces naar de onderhandelingen. In de volgende situaties is een waardebepaling van uw bedrijf ook van belang:

 • Aandachtspunten voor de (going concern) onderneming in kaart brengen

 • Fusie voor wat betreft de ruilverhouding

 • Oprichting van een besloten vennootschap(structuur), met inbreng in natura

 • Herstructurering van een besloten vennootschapstructuur

 • Toetreding/participatie door een aandeelhouder

 • Overlijden van de ondernemer

 • Echtscheiding

 • Geschillen
   

QUICK SCAN

Het team van ESJ Corporate Finance heeft een track record met een kleine 100 waarderingen en kan u mede daardoor goed adviseren. Een waardebepaling zal vaak door middel van een quick scan worden uitgevoerd, waarbij u een globaal inzicht in de bedrijfswaarde krijgt en in de aspecten die deze waarde genereren (de zogenaamde valuedrivers).
 

REGISTER VALUATOR

Binnen het team van ESJ zijn 2 Register Valuators (RV) werkzaam die zijn aangesloten bij de beroepsvereniging voor Register Valuators in Nederland (NIRV). Zij zijn financieel deskundigen die gespecialiseerd zijn in de waardebepaling van een bedrijf ofwel business valuation.

Een Register Valuator kan de rol hebben van vertegenwoordiger van een cliënt of als onpartijdige adviseur voor meerdere partijen optreden. Ook bij onenigheid over de waarde van aandelen kan een bindend advies van een Register Valuator een oplossing zijn. Naast activiteiten rondom bedrijfsoverdracht is een RV onder andere ook actief op gebied van:

 • bedrijfsfinanciering

 • value based management (waarde creatie)

 • investeringsvraagstukken

 

Liane Okhuijsen

Senior Corporate Finance Adviseur
Stuur Liane een email Bel Liane via +31 6 59 868 371
Liane Okhuijsen 460x400.png

Lees meer over corporate finance

Aankoop- en verkoopbegeleiding

Wat de reden van een bedrijfsovername ook is, het is van belang om in een vroeg stadium inzicht te hebben in uw persoonlijke ambities, kwaliteiten én de financiële haalbaarheid van uw plannen.

Vendor due diligence

Tijdens het aan- en verkoopproces van een onderneming wordt na het tekenen van de letter of intent vaak een due diligence onderzoek uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek is het identificeren van de risico's die voor de koper van belang zijn.

Ons team

Maak kennis met onze Corporate Finance specialisten.

Emoties bij de verkoop van uw bedrijf

Veel ondernemers worstelen met de overdracht van hun onderneming. U heeft uw onderneming opgebouwd, maar er komt een dag dat u het tijd vindt om uw opvolging te regelen.

Tips voor een goede (liquide) conditie

Voor ondernemers is het essentieel om het werkkapitaal te optimaliseren. Hierdoor kunt u eenvoudiger investeren in groei en vergroot u de flexibiliteit van uw onderneming. Het geld moet dan niet vastzitten in voorraden en openstaande facturen.

Conflictbemiddeling

Soms dreigt een geschil vast te lopen. Dan kan neutrale gesprekbegeleiding een snelle, effectieve en kostenefficiënte manier zijn om gezamenlijk toch tot een oplossing te komen.