De hoogste rechter (Hoge Raad) heeft nu geoordeeld dat een ziekmelding kort voor een UWV-ontslagprocedure doorwerkt in een volgende procedure. Dit is belangrijk in de praktijk! Lees verder hoe dit zit.
 

‘STRATEGISCHE’ ZIEKMELDING MET HET OOG OP ONTSLAGBESCHERMING

Als een werknemer ziek is, geldt er de eerste twee ziektejaren een wettelijk opzegverbod. In de praktijk komt het regelmatig voor dat de werknemer zich ziek meldt op het moment dat hij hoort dat de werkgever een ontslagvergunning voor hem gaat aanvragen. Vaak is deze ziekmelding strategisch met het oog op de ontslagbescherming.

Gevolgen ontslagbescherming
Als er sprake is van ontslagbescherming, kan de werkgever de werknemer niet ontslaan, ook niet als hij daarvoor toestemming heeft van het UWV of van de kantonrechter. 

Tip: Als de reden voor het ontslag niets te maken heeft met de ziekte van de werknemer, kan de kantonrechter de arbeidsovereenkomst toch ontbinden. Dat kan bijvoorbeeld als er sprake is van disfunctioneren of van een verstoorde arbeidsrelatie.

Onduidelijkheid
In de praktijk komt het regelmatig voor dat het UWV de ontslagvergunning weigert, waarna de werkgever deze beslissing aanvecht bij de kantonrechter. Hoe zit het nu als de werknemer ziek wordt, nadat het UWV de ontslagvergunning heeft geweigerd, maar vóór de werkgever een procedure bij de kantonrechter start? Geldt het (nagenoeg absolute) opzegverbod tijdens ziekte in deze situatie wel of niet?

Hoge Raad over mogelijkheid van strategische ziekmelding
De Hoge Raad heeft in haar arrest aangegeven dat zij rekening houdt met de mogelijkheid dat sommige werknemers de ziekmelding slim gebruiken om zo aan een ontslag te ontkomen, terwijl de werkgever toch goede redenen voor zo’n ontslag kan hebben.

Arbeidsovereenkomst toch ontbinden
Het opzegverbod wegens ziekte geldt niet bij een ziekmelding, nadat de ontslagaanvraag in behandeling is genomen. Deze wettelijke regel werkt dus door in de eventueel daaropvolgende beroepsprocedure, aldus de Hoge Raad. De Hoge Raad handhaaft daarmee de bescherming van de belangen van de werkgever. Dus als de werknemer niet ziek was tijdens de UWV-procedure, maar zich tijdens de ontbindingsprocedure wel ziek meldt, dan kan de rechter de arbeidsovereenkomst toch ontbinden.
 

De rechter kan de arbeidsovereenkomst toch ontbinden als de werknemer zich pas tijdens de latere ontbindingsprocedure ziek meldt. Wees hier alert op en maak hiervan zo nodig gebruik. Neem voor meer informatie contact op met onze adviseurs via hrmadvies@esj.nl.

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Grip op verzuim, alles in één dossier

Data speelt een cruciale rol om de huidige situatie omtrent verzuim binnen de organisatie te bepalen. Hoe kunt u deze informatie registreren? We nemen u mee in de diverse modules.

Sprake van verzuim? We nemen u mee in de re-integratieverplichtingen

Indien een medewerker arbeidsongeschikt raakt, hebben zowel medewerker als werkgever re-integratieverplichtingen. De Wet Verbetering Poortwachter heeft als doel de re-integratie van zieke medewerkers te bevorderen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Gezonde werknemers, gezonde resultaten

Het welzijn van werknemers is van essentieel belang voor het succes van elke organisatie. Er zijn talrijke motiverende factoren om te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Maar hoe pakt u dit aan?

Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?

Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.