Veel branches hebben te kampen met een personeelstekort. Hoe kan het inzetten van krachten die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, een oplossing bieden?  
 

GROOT PERSONEELSTEKORT

Zoals bekend is het personeelstekort op de Nederlandse arbeidsmarkt nog nooit zo groot geweest als op dit moment. Door een combinatie van (o.a.) toenemende vergrijzing en een inhaalslag van de economie na corona, hebben vrijwel alle sectoren hier last van.  
 

OPLOSSING VIA DOORWERKEN NA PENSIOEN

Een van de oplossingen vindt u in het inzetten van AOW-gerechtigde medewerkers. U laat hen na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd doorwerken of u neemt ze opnieuw in dienst. Werknemers die na de AOW-gerechtigde leeftijd blijven werken, kunnen zo een deel van het personeelstekort opvangen. Bovendien blijft zo een grote bron van kennis en ervaring langer behouden voor uw bedrijf.  
 

GUNSTIGE REGELS VOOR WERKGEVERS BENUTTEN

Speciaal voor het in dienst hebben of houden van werknemers na de AOW-gerechtigde leeftijd gelden er gunstige regels voor u als werkgever. Zo regelt de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd bijv. het volgende:  

  • Eenvoudige beëindiging als een contract voor onbepaalde tijd doorloopt 

  • Ruimere ketenregeling bij contracten voor bepaalde tijd: 6 contracten in 4 jaar 

  • Beperkte loondoorbetaling bij ziekte: maximaal 13 weken plus beperkte re-integratie-inspanningen en vereenvoudigde beëindiging 

  • Geen transitievergoeding verschuldigd 

  • Geen premies werknemersverzekeringen en AOW verschuldigd 

 

VOORDELEN

Het is duidelijk dat het inzetten van AOW-gerechtigde werknemers vaak vele voordelen kan bieden. U behoudt relevante kennis en ervaring voor uw bedrijf en u kunt een personeelstekort al dan niet tijdelijk opvangen. Plus dat u beperkte risico’s bij ziekte en beëindiging van het dienstverband heeft en dat alles ook nog eens tegen lagere premies.  
 

U kunt gebruikmaken van de gunstige wettelijke regels voor doorwerken na de AOW. Het beëindigen van de arbeidsovereenkomst is bijv. eenvoudig, er is geen transitievergoeding verschuldigd en u hoeft ‘maar’ maximaal 13 weken loon te betalen bij ziekte met beperkte re-integratie-inspanningen.  

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.

Waarom salaris benchmarking?

Door een benchmark uit te voeren kunt u als werkgever ervoor zorgen dat uw beloningsstructuur concurrerend blijft. Dit is ook van belang om nieuwe getalenteerde werknemers aan te trekken.

Nieuwe werknemer ziek bij indiensttreding

Een zieke werknemer kan heel wat geld, tijd en energie kosten. Dit is vervelend voor de werknemer zelf, maar ook de werkgever zit er niet op te wachten. Wat doet u als een nieuwe werknemer meteen bij indiensttreding meldt dat hij ziek is?

Wat als een zieke medewerker zich niet houdt aan de regels?

Wat kunt u doen als een zieke medewerker zich niet aan de regels houdt?

Arbeidsmarktwetgeving op de schop

Begin april is de voortgangsbrief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verschenen. Hierin geeft hij een update over de hervorming van het arbeidsmarktbeleid in Nederland.