Een goede werkbare balans vinden tussen thuiswerken en privé blijft voor veel werknemers lastig. Schoolgaande kinderen, minder contact met collega’s en leidinggevenden, enz. Dit kan leiden tot stress, een burn-out en verzuim. Met een hand-out kunt u dit voor zijn. 
 

RISICO’S BIJ THUISWERKEN 

Een aantal risico’s van thuiswerken is bekend, bijvoorbeeld RSI-klachten waar de Arbowet om de hoek komt kijken. Een door veel werkgevers nog onderschat risico is de psychische druk. Een veel voorkomende oorzaak voor stress die leidt tot een burn-out en verzuim is een disbalans en een vervaging tussen werk en privé (‘blurring’). Voor veel werknemers is de verleiding groot om te lang achter elkaar aan het werk te zijn. In combinatie met kinderen die de hele dag thuis zijn, e.d. is de balans vaak ver te zoeken. 

Stress herkennen?
Juist nu een leidinggevende zijn werknemers minder frequent of helemaal niet vaak (fysiek) ziet, is stress moeilijk te herkennen. Vooral nu is regelmatig contact nog belangrijker dan anders. Ook als dit ‘alleen maar’ via de telefoon, WhatsApp, e-mail of videobellen gebeurt. Stress herkent u vaak aan zaken als somberheid, lichamelijke onrust, spanning en minder geïnteresseerd zijn.  
 

PREVENTIEVE MAATREGELEN NEMEN 

U zult op afstand moeten leidinggeven. Dat betekent niet alleen instructies en opdrachten geven, maar ook heel regelmatig persoonlijk contact en teamvergaderingen. Houd de werknemers op de hoogte over de voortgang en ontwikkelingen van uw onderneming en vooral: maak afspraken over hun en uw bereikbaarheid.

Thuiswerkplan
Beschrijf en actualiseer het thuiswerkplan. Daarin neemt u alle thuiswerkzaken geactualiseerd op: van (nieuwe) benodigdheden voor een prettige en goede werkplek tot en met een videovergaderschema, een WhatsAppgroep, aangepaste werktijden, doelstellingen, enz. Laat een (paar) werknemer(s) meewerken aan het opstellen van een dergelijk geactualiseerd thuiswerkplan.  

Handige apps gebruiken
Er bestaan speciale apps voor geestelijke en mentale gezondheid. Deze brengen rust in een stressvol bestaan. Voorbeelden zijn het gratis Calm, Happify en What’s Up (iOs en Android).  

Pauzesoftware
Programma’s die, al dan niet verplicht, pauzes inlassen tijdens computerwerk. Voorbeelden zijn het gratis Workrave (https://workrave.org) en PAUSit (vanaf € 60 per jaar - https://pausit.nl).  
 

TOCH STRESS? 

Mensen zijn over het algemeen geneigd psychische klachten niet snel toe te geven, niet aan zichzelf en niet aan u. Maak onzekerheid, spanning en stress bespreekbaar. Vermoedt u stress, stel dan onze hand-out ter beschikking en/of verwijs de werknemer naar de bedrijfsarts.  

RI&E
Het kan ook geen kwaad om uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het verplichte plan van aanpak hierbij nog eens te checken en eventueel aan te passen aan deze nieuwe situatie van thuiswerkende medewerkers.  
 

Met een geactualiseerd thuiswerkplan geeft u thuiswerkers meer zekerheid. Download ons modelplan. Regelmatig persoonlijk contact en teamvergaderingen (op afstand) zijn onontbeerlijk om ook te monitoren op stresssymptomen, zoals somberheid, onrust, spanning en desinteresse. Laat een paar werknemers meewerken aan het thuiswerkplan. 

Neem contact op

*
*
*
*
*

Meer blogs

Grip op verzuim, alles in één dossier

Data speelt een cruciale rol om de huidige situatie omtrent verzuim binnen de organisatie te bepalen. Hoe kunt u deze informatie registreren? We nemen u mee in de diverse modules.

Sprake van verzuim? We nemen u mee in de re-integratieverplichtingen

Indien een medewerker arbeidsongeschikt raakt, hebben zowel medewerker als werkgever re-integratieverplichtingen. De Wet Verbetering Poortwachter heeft als doel de re-integratie van zieke medewerkers te bevorderen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Gezonde werknemers, gezonde resultaten

Het welzijn van werknemers is van essentieel belang voor het succes van elke organisatie. Er zijn talrijke motiverende factoren om te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Maar hoe pakt u dit aan?

Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?

Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.