We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Transfer pricing

De laatste jaren is de fiscale wetgeving door middel van het OESO BEPS project ingrijpend gewijzigd. Een van de speerpunten van het project is transparantie. Ondernemingen moeten transparanter worden richting de fiscus. De transfer pricing wetgeving speelt hierbij een belangrijke rol.

Transfer pricing wetgeving speelt bij ondernemingen die onderling cross border activiteiten verrichten. Belangrijk is dat deze interne vergoedingen at arm’s length zijn. Met andere woorden de vergoeding dient marktconform zijn.

Enkele vragen die van belang zijn bij transfer pricing zijn als volgt:

  • Welke entiteit draagt het ondernemersrisico?
  • Is de beloning voor de laag risico entiteiten marktconform?
  • Bij welke entiteit ligt het voorraadrisico?
  • Stromen er royalty’s door de structuur?
  • Worden er overheadkosten intern doorbelast?

Bovenstaande vragen vereisen professionele onderbouwing. De specialisten van ESJ kunnen u hiermee helpen.

Stappenplan

Eerste stap in het proces is welke documentatie voor u formeel verplicht is. Indien uw onderneming een groepsomzet heeft van EUR 50 miljoen of meer dan zal uitgebreide transfer pricing documentatie verplicht zijn. Wanneer een onderneming een groepsomzet heeft van minder dan EUR 50 miljoen is er minder uitgebreide transfer pricing documentatie vereist.

De tweede stap is om vervolgens een functionele en risico analyse op te stellen. Onze transfer pricing specialisteb brengen, in samenspraak met u, de functies en bijbehorende risico’s in kaart.

De derde stap is om te kijken welke beloningssystematiek het meest passend is bij uw onderneming. Afhankelijk van de functionele/ risico analyse zal er eventueel een benchmark studie gedaan worden.

De laatste stap is om bovenstaande informatie in het lokale dossier en het groepsdossier vast te leggen. Onze Transfer pricing specialisten beoordelen vervolgens in hoeverre uw onderneming voldoet aan de wettelijke eisen.

Benefits

Naast dat uw onderneming in control is inzake de wettelijke transfer pricing verplichtingen, levert het ook een hernieuwd inzicht in uw organisatie op.  Waar zitten bijvoorbeeld bepaalde risico’s en kunnen deze geherstructureerd worden.

Tot slot

Heeft u vragen over transfer pricing? Neem dan contact op met onze specialist Youri Roks.

Gerelateerde artikelen

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×