NIEUWE AFZETMARKTEN

Bent u op zoek naar nieuwe afzetmarkten voor uw producten of diensten? Wilt u net als vele andere mkb-ondernemers internationaal gaan, maar u bent nog niet over de grens actief?

Dan adviseren wij u dit goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding, de juiste partners: dat bespaart tijd, geld en energie. U kunt de focus houden op het ondernemen en de kansen. De valkuilen, die zijn er altijd, maar u bent voorbereid. De eerste stap naar potentieel internationaal succes is dan gezet.
 

SCHRIJF EEN GOED PLAN

Aan de andere kant van de grens zijn er volop kansen. U wilt daar het liefst morgen aan de slag. Wees slim en maak eerst een goed plan. Het begint met de vraag: wat is uw drijfveer om internationaal te gaan ondernemen? Met het antwoord  op deze vraag heeft u de basis voor uw export te pakken. Het is bepalend voor de vervolgstappen. Wij adviseren u zo veel mogelijk informatie te verzamelen door ook contact te leggen met collega-ondernemers. Wat zijn hun ervaringen? Hebben ze tips, adviezen? Ga ook te rade bij overheidsinstanties, zoals de Kamer van Koophandel, RVO.nl of de Nederlandse ambassade in het buitenland.

Om de buitenlandse markt op te gaan, moet u als ondernemer zicht hebben op de sterke en zwakke punten van uw huidige onderneming. Zijn de mensen in het bedrijf er klaar voor? Kunt u het logistiek organiseren? Hoe wordt het buitenlandse avontuur gefinancierd? Naast deze interne analyse is het van belang om de kansen en bedreigingen van de buitenlandse markt zorgvuldig in kaart te brengen. Van belang is bijvoorbeeld of u zich op de B2C- of B2B-markt richt, hoe uw concurrentie eruitziet, de mate waarin uw producten of diensten wel of niet uniek zijn, de distributiemogelijkheden en culturele verschillen waar u mee te maken krijgt. Verken de buitenlandse markt grondig.

Tip: Om u te helpen, is er de regeling Starters International Business voor advies en ondersteuning bij het formuleren van uw strategie. Informeer ook bij uw Kamer van Koophandel. Met deze interne en externe analyse in de hand, krijgt u een goed beeld van de mate waarin u exportproof bent. U moet daarnaast ook nadenken over de toepasselijke wet- en regelgeving in het betreffende land. Als u zaken doet met klanten buiten de EU, krijgt u veelal ook met douaneformaliteiten te maken .

Let op: informeer naar de lokale wet- en regelgeving voor uw product of dienst. Heeft u keurmerken of certificaten nodig? Om dit te weten, moet u weten wie uw klant is en waarvoor uw product gebruikt wordt. Op RVO.nl is er per land informatie beschikbaar.
 

FINANCIERING: WAT IS MOGELIJK?

Internationaal zakendoen betekent investeren. Hoe gaat u dit financieren? Welke betalingsvormen zijn er? Welke risico’s loopt u? Is er zekerheid omtrent de betaling te regelen? Kunt u voor steun aankloppen bij de overheid? Hier volgen enkele tips.

Het is voor u de normaalste zaak van de wereld. Na het leveren van de goederen of diensten, stuurt u uw buitenlandse afnemer een factuur en vertrouwt u erop dat de factuur ook op tijd betaald wordt. Dat doen immers al uw klanten. Maar wat nu als veel later of niet betaald wordt? Als u voor aanzienlijke bedragen naar buitenlandse afzenders exporteert, dan is een exportkredietverzekering voor u het overwegen waard.

Tip: Met het toenemende handelsrisico wordt het afdekken van betalingsrisico’s belangrijker. De verzekeringspremie varieert naar gelang omzet, transactie en risicoprofiel. U kiest voor veilig! Vraag het uw relatiebeheerder van ESJ.

Een veelgebruikte betaalmethode is het gebruik van cheques en wissels. Het zijn onvoorwaardelijke betalingsopdrachten om u te betalen. Ook kunt u gebruikmaken van een documentair incasso of een Letter of Credit. De bank is dan tussenpersoon. Voor de levering van de goederen betaalt de afnemer aan de bank en als de documenten van de leverancier in orde zijn, vindt de betaling plaats. Afhankelijk van de valuta waarin u zakendoet, loopt u een wisselkoersrisico. U kunt dit afdekken door bijvoorbeeld een vreemdevalutarekening te openen.

De overheid biedt als stimulans voor internationaal ondernemen meerdere programma’s en subsidies. Voor de actuele regelingen kunt u terecht bij RVO.nl. Hoe kunt u geld verdienen met hulp van de overheid? Vraag ernaar bij uw relatiebeheerder van ESJ.
 

LET OP DE BTW!

Doet u zaken met buitenlandse afnemers, dan krijgt u te maken met andere btw-regels. Wie betaalt de btw, wie draagt de btw af en in welk land? Bestaat er recht op teruggave van buitenlandse btw? Dit zijn slechts enkele vragen die kunnen opkomen bij internationaal zaken doen. Kijk voor de btw-aspecten daarom ook eens op onze btw pagina’s: btw en internationale handel & btw en dienstverlening.
 

CONTACT

Uiteraard kunt u met al uw vragen terecht bij de belastingadviseurs van ESJ.

Lees meer over belastingadvies

Transfer pricing

Ondernemingen moeten transparanter worden richting de fiscus. De transfer pricing wetgeving heeft hierbij een belangrijke rol.

Minder belasting betalen

Er zijn voor zowel uw vennootschap als voor uzelf mogelijkheden om de belastingdruk te verlichten en zelfs grotendeels weg te nemen.

Internationaal ondernemen

In het buitenland liggen vele kansen en mogelijkheden voor bedrijven. ESJ is er voor ondernemers die internationaal zaken doen.

Bedrijfspand: zakelijk of privé?

Bij de aanschaf van een bedrijfspand krijgt u met verschillende fiscale en juridische aspecten te maken. We zetten er een aantal op een rij.

Doing Business in the Netherlands

Speciaal voor buitenlandse ondernemers die van plan zijn om zich in Nederland te vestigen, heeft ESJ een Engelstalige brochure ontwikkeld.

Ruim baan voor ondernemende ANBI's

Voor stichtingen en verenigingen die een algemeen maatschappelijk of sociaal belang nastreven, kent de vennootschapsbelasting een winstvrijstelling.

Belastingbesparing met innovatiebox

Bekijk of u als MKB ondernemer in aanmerking komt voor subsidies of fiscale tegemoetkomingen.