We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Een nieuwe concernregeling voor de vennootschapsbelasting

26 maart 2019

De Hoge Raad heeft op 19 oktober 2018 de per-elementbenadering geaccepteerd. Door dit arrest zouden internationale ondernemingen op eenvoudige wijze belastingconstructies kunnen opzetten en dit zou kunnen leiden tot honderden miljoenen Euro’s belastingderving.

Voor de staatssecretaris is dit aanleiding geweest om actie te ondernemen door middel van de spoedreparatie fiscale eenheid. Op basis van dit wetsvoorstel wordt een aantal wettelijke bepalingen toegepast alsof er geen sprake is van een fiscale eenheid. Hierdoor kunnen internationale ondernemingen geen beroep doen op de voordelen van afzonderlijke elementen van het fiscale-eenheidsregime alsof er een fiscale eenheid met die buitenlandse vennootschap is aangegaan.

Het wetsvoorstel is in februari jl. aanvaard door de Tweede Kamer en is op dit moment in behandeling bij de Eerste Kamer.

Nieuwe concernregeling

De staatssecretaris heeft aangegeven dat de spoedreparatie fiscale eenheid binnen afzienbare termijn zal worden opgevolgd door een concernregeling die – uitvoeringstechnisch en juridisch – toekomstbestendig is. De bedoeling is dat deze nieuwe concernregeling wel EU-proof is.

Hierbij is het echter wel van belang dat, in de strijd tegen belastingconstructies door het internationale bedrijfsleven, de voordelen van het huidige fiscale-eenheidsregime niet overboord worden gezet. Deze voordelen zijn van groot belang voor het nationale bedrijfsleven en voor een fiscaal aantrekkelijke regeling van de bedrijfsopvolging in het MKB. 

Het definitieve wetsvoorstel zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2021 aan de Tweede Kamer worden aangeboden. 

Tot slot

In april wordt een uitgebreid artikel over dit onderwerp op onze website gepubliceerd.

Wilt u meer weten over de nieuwe concernregeling? Neem dan contact op met Frank van Merrienboer, specialist op dit gebied en belastingadviseur bij ESJ.

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×