Hoe bevordert u als werkgever Duurzame Inzetbaarheid en Vitaliteit?

In de huidige dynamische en veeleisende wereld is het welzijn van werknemers van essentieel belang voor het succes van elke organisatie. Onderzoek toont aan dat een te hoge werkdruk de belangrijkste oorzaak is van werkgerelateerd verzuim. Daarentegen zijn gezonde en vitale werknemers maar liefst 18% productiever, terwijl het verzuim onder deze groep 27% lager ligt. Met een gemiddelde kostenpost van € 250 per dag voor een zieke werknemer, zijn er talrijke motiverende factoren om te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Maar hoe pakt u dit aan?
 

1. Creëer een inspirerende werkomgeving

Stimuleer een werkomgeving die medewerkers inspireert en motiveert. Dit kan worden bereikt door duidelijke doelen te stellen, waarden te communiceren die aansluiten bij de missie van het bedrijf en een cultuur van waardering en erkenning te bevorderen.
 

2. Feedback en erkenning

Binnen de dialoog - gesprekscyclus wordt een gestructureerde gelegenheid geboden om constructieve feedback te geven en de prestaties van medewerkers te erkennen. Het is belangrijk dat deze cyclus goed aansluit op deze doelen en actief bijdraagt aan het voeren van een open dialoog.
 

3. Stimuleer persoonlijke groei en ontwikkeling

Investeer in de ontwikkeling van werknemers door middel van trainingen en opleidingen die gericht zijn op zowel professionele groei als persoonlijke ontwikkeling. Dit vergroot niet alleen hun vaardigheden en kennis, maar verhoogt ook hun gevoel van betrokkenheid bij het bedrijf.
 

4. Bied autonomie en flexibiliteit

Geef medewerkers de ruimte om hun werk op hun eigen manier te doen en moedig autonomie en zelfsturing aan. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van de mogelijkheid tot thuiswerken en flexibele werktijden te hanteren. Dit stelt werknemers in staat om werk en privéleven in balans te houden, wat resulteert in een hogere mate van tevredenheid en productiviteit.
 

5. Gezondheidsbevorderende initiatieven

Implementeer programma's en initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van gezondheid en welzijn op de werkplek. Dit kan variëren van gezondheidschecks en fitnessprogramma's tot gezonde voeding in de bedrijfskantine en ergonomische werkplekaanpassingen.
 

Wilt u meer weten over hoe ESJ advies uw organisatie kan ondersteunen bij het bevorderen van duurzame inzetbaarheid en het versterken van een cultuur van bevlogenheid? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om uw vragen te beantwoorden en samen te kijken naar op maat gemaakte oplossingen die passen bij de specifieke behoeften van uw organisatie.

Marloes Beekman

Manager HR- en Salarisadvies
Stuur Marloes een email Bel Marloes via +31 6 24 595 404
Marloes Beekman 460x400.png

 

 

Meer blogs

Grip op verzuim, alles in één dossier

Data speelt een cruciale rol om de huidige situatie omtrent verzuim binnen de organisatie te bepalen. Hoe kunt u deze informatie registreren? We nemen u mee in de diverse modules.

Sprake van verzuim? We nemen u mee in de re-integratieverplichtingen

Indien een medewerker arbeidsongeschikt raakt, hebben zowel medewerker als werkgever re-integratieverplichtingen. De Wet Verbetering Poortwachter heeft als doel de re-integratie van zieke medewerkers te bevorderen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Optimaliseer vitaliteit door de inzet van een fitness en/of fietsenregeling

Uw werknemers in beweging krijgen is één manier om de vitaliteit te vergroten. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen door een fitness en/of fietsregeling aan te bieden aan uw werknemers. Maar hoe zitten deze regelingen in elkaar en wat hebben ze voor gevolgen op de loonstrook van uw werknemer?

Evalueren en digitaliseren

Voor het automatiseren van de gesprekscyclus maken we bij ESJ HR- en Salarisadvies gebruik van het HR-totaalpakket Daywize.

Implementatie van een gesprekscyclus

Als uw doel is om talent te behouden en een gezonde werkcultuur te bevorderen, dan is het implementeren van een gesprekscyclus, gericht is op dialoog en het voeren van constructieve gesprekken tussen werkgevers en werknemers, van onschatbare waarde.

Waarom salaris benchmarking?

Door een benchmark uit te voeren kunt u als werkgever ervoor zorgen dat uw beloningsstructuur concurrerend blijft. Dit is ook van belang om nieuwe getalenteerde werknemers aan te trekken.