We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

De jaarrekening

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een financieel verslag van je onderneming dat elk jaar opgesteld wordt. Een jaarrekening geeft de prestaties, voornamelijk het financiële aspect, van een onderneming weer.

Waaruit bestaat een jaarrekening?

Een jaarrekening bestaat uit verschillende onderdelen:

Balans
De balans is een moment opname van een onderneming. Vaak is dat per 31 december. Het omvat alles wat op dat moment aanwezig is in de onderneming. De balans is een overzicht van de bezittingen, schulden en eigen vermogen van een onderneming.

De winst- en verliesrekening
De winst- en verliesrekening geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven van een onderneming in een jaar. Dit maakt inzichtelijk of en hoe winstgevend de onderneming is. Kleine ondernemingen hoeven geen winst- en verliesrekening openbaar te maken.

De toelichting
Een kleine rechtspersoon hoeft enkel het aantal werkzame personen en de manier waarop de balans is opgesteld te vermelden. Bij een grote rechtspersoon is de toelichting uitgebreider en staan bijvoorbeeld de betalingen aan de directie vermeld. Grotere ondernemingen moeten onder andere ook een jaarverslag en een controleverklaring deponeren.

Uw bedrijfsgrootte is bepalend voor de vraag welke financiële informatie u openbaar moet maken.
Klik hier voor een overzicht per bedrijfsklasse.

Wanneer jaarrekening deponeren

Of u verplicht bent om uw jaarrekenening te deponeren bij de Kamer van Koophandel is afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming. De volgende rechtspersonen zijn verplicht om jaarlijks een jaarrekening op te maken, voor te leggen, vast te stellen en te deponeren:

  • b.v.’s;
  • n.v.’s;
  • coöperaties;
  • onderlinge waarborgmaatschappijen;
  • verenigingen;
  • stichtingen.

Overige ondernemingen, zoals eenmanszaken, hoeven niet te deponeren.

Wat is de termijn voor het deponeren van de jaarrekening?

Deponeer uw jaarrekening uiterlijk 8 dagen na vaststelling bij de Kamer van Koophandel. Wanneer deze niet op tijd is vastgesteld, deponeert u de voorlopige jaarrekening. De uiterste termijn voor vaststelling verschilt per rechtspersoon, de jaarrekening moet in ieder geval binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar gedeponeerd zijn.

Digitaal deponeren

Voor de meeste ondernemingen is het alleen mogelijk om de jaarrekening digitaal (SBR) te deponeren. Dit is afhankelijk van de bedrijfsklasse. Lees hier meer over het digitaal deponeren van de jaarrekening.

Meer weten over hoe u uw jaarrekening (digitaal) kunt deponeren? Klik hier voor een beschrijving per bedrijfsklasse.

ESJ en uw jaarrekening

Heeft u vragen over het opstellen of deponeren van uw jaarrekening? De adviseurs van ESJ helpen u graag verder. Neem voor meer informatie contact op met een van onze vestigingen bij u in de buurt:
Breda
Zwijndrecht
Oosterhout

Gerelateerde artikelen

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×