We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Auto: zakelijk of privé?

Grote kans dat u als ondernemer veel op pad bent. Een auto om u van a naar b te brengen kan dan een comfortabele en logische keuze zijn. Welke afwegingen moet u maken bij de aanschaf van een auto van de zaak? Hoe maakt u de slimste keuze en wat komt er allemaal kijken bij het doen van deze koop? Uw belastingadviseur van ESJ informeert en adviseert u graag.

Een auto van de zaak kunt u zowel voor zakelijke ritten gebruiken als voor privédoeleinden.
Zo maakt u optimaal gebruik van uw aankoop; wel zo prettig! Voor de inkomstenbelasting hoeft u bij de aankoop van uw auto nog niet te beslissen of u deze privé of zakelijk aanschaft. Kiest u ervoor de auto privé te kopen, dan past u een vaste aftrek van € 0,19 toe voor elke kilometer die u voor zakelijke doeleinden rijdt. Koopt u uw auto vanuit uw bedrijf, dan zijn alle kosten aftrekbaar, ook de jaarlijkse afschrijving op de auto. U moet dan wel een correctie toepassen door een bijtelling van 22% van de oorspronkelijke catalogusprijs van de auto te hanteren voor de kilometers die u privé rijdt. Voor volledig elektrische auto’s geldt een bijtelling van 4%. Kiest u voor een youngtimer? Dan wordt een bijtelling van 35% van de huidige waarde van de auto gehanteerd. Uw relatiebeheerder kan u precies vertellen wat de gevolgen van de verschillende opties voor uw portemonnee zijn.

Rijdt u minder dan 500 kilometer per jaar privé met uw zakelijk aangeschafte auto? Dan hoeft u geen bijtelling te berekenen voor privégebruik. U moet dan wel kunnen aantonen dat u daadwerkelijk minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dat doet u met een sluitende kilometeradministratie. Daarin staan alle verreden kilometers. Uw belastingadviseur vertelt u aan welke eisen deze moet voldoen.

Een auto en btw aftrekken

En hoe zit het met de omzetbelasting ofwel btw? Ongeacht of u ervoor kiest uw auto voor de inkomstenbelasting privé of zakelijk te kopen, maakt u voor de omzetbelasting een afweging tussen privé of zakelijk aanschaffen. Koopt u de auto privé, dan kunt u de btw op de aanschaf niet terugvragen, wel de btw op gebruiks- en onderhoudskosten. Staat uw auto op de zaak, dan trekt u zowel de btw op de aanschaf als op het gebruik en het onderhoud af. Dat geldt alleen voor zover u de auto gebruikt voor belaste omzet. In beide gevallen moet u de in aftrek gebrachte omzetbelasting wel nog corrigeren voor de privékilometers die u met de auto rijdt. Uw RB verwerkt zowel de btw die u kunt terugvragen als de correctie die u moet doorvoeren op de juiste wijze in uw aangiftes.

tabel terugvragen btw

Leasen: een slimme keuze?

Een auto leasen: dat kan natuurlijk ook! Wat zijn de voor- en nadelen van deze keuze?
Leasen is een slimme keuze als u geld wilt bewaren voor andere grote uitgaven of als u gewoon graag het geld op uw rekening laat staan. De leasevorm waarvoor u kiest (operationeel of financieel) bepaalt of onderhoud en andere gebruikskosten zijn inbegrepen. Nadeel van leasen is dat het werkt als een lening, mét de bijbehorende rente.

Gaat u voor lease, dan moet u dus kiezen tussen operationele lease en financiële lease. Bij operationele lease blijft de auto altijd in bezit van de leasemaatschappij; u bent de ‘vaste’ huurder. Financiële lease is eigenlijk het financieren van de aankoop. Bij financiële lease kan daardoor, in tegenstelling tot operationele lease, recht op investeringsaftrek ontstaan. Bij operationele lease kunt u de kosten voor het leasen van de auto aftrekken van de opbrengsten van uw onderneming. Ook kunt u de btw terugvragen. Bij financiële lease kan de btw bij de aanschaf van de auto worden teruggevraagd en zijn afschrijving, gebruikskosten en rente aftrekbaar. Bespreek met uw belastingadviseur of leasen in uw situatie aantrekkelijk is.

Een zuinige auto: goed voor milieu en portemonnee

Een auto die zuinig is in brandstofgebruik is niet alleen voordelig voor het milieu maar ook voor uw zakelijke portemonnee. Voor een zuinige auto betaalt u minder BPM (belasting voor de aanschaf van een auto). Heeft u een plug-in hybride auto, dan betaalt u tot en met 2020 ook minder MRB (motorrijtuigenbelasting, die betaalt u voor het bezit van een auto), Kiest u voor een volledig elektrische auto, dan betaalt u tot en met 2020 helemaal geen BPM en MRB. In dat laatste geval heeft u ook nog eens recht op de lagere bijtelling van 4% voor privégebruik en, onder voorwaarden, op milieu-investeringsaftrek.

Bestelauto met grijs kenteken

Heeft u als ondernemer meer te vervoeren dan alleen uzelf, dan kan een bestelauto een goed idee zijn. U kunt dan kiezen voor een bestelauto met een grijs kenteken. Dan betaalt u minder MRB en helemaal geen BPM. Een bestelauto mag ook voor privéritten gebruikt worden. Wel zal er ook dan een correctie moeten plaatsvinden voor privégebruik (zowel voor inkomstenbelasting als voor omzetbelasting). Auto voor werknemer Als werkgever kunt u ook een auto aan een werknemer ter beschikking stellen. Ook dan moet rekening worden gehouden met een bijtelling voor privégebruik. Deze bijtelling moet bij de salarisberekening worden meegenomen. Een eigen bijdrage van de werknemer voor privégebruik is mogelijk en zal eveneens in de salarisberekening meegenomen moeten worden. Uw relatiebeheerder informeert u over hoe u dit op de juiste wijze in uw salarisadministratie verwerkt.

De keuze auto: zakelijk of privé?

Hiervoor heeft u kunnen lezen dat het antwoord op de vraag wat voordeliger is, de auto zakelijk rijden of privé, afhankelijk is van allerlei omstandigheden. Toch is er wel een aantal grove vuistregels te geven. Zo is bij lage afschrijvingskosten of bij veel zakelijke kilometers een privéauto over het algemeen voordeliger. Maak echter geen ondoordachte keuze. Uw relatiebeheerder van ESJ kan aan de hand van alle gegevens een berekening voor u maken van de voordeligste variant: zakelijk of privé.

tabel aftrek kosten

Meer informatie?
Klik hier om de advieswijzer ‘Auto en fiscus 2019’ te lezen.
Klik hier om de advieswijzer ‘Auto: zakelijk of privé? 2019’ te lezen.

Tot slot

Het aanschaffen van een energiezuinige auto levert ook in 2018 nog een aantal fiscale voordelen op. Over deze fiscale voordelen in het algemeen heeft u zojuist kunnen lezen. Neem voor uw persoonlijke situatie contact op met een adviseur van een van de vestigingen van ESJ Financial Engineering.
Breda
Zwijndrecht
Oosterhout

Gerelateerde artikelen

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Klik hier »×