Grote kans dat u als ondernemer veel op pad bent. Een auto om u van A naar B te brengen is dan een comfortabele en logische keuze. Welke afwegingen moet u maken bij de aanschaf van een auto van de zaak? Hoe maakt u de slimste keuze en wat komt er allemaal kijken bij deze aankoop? Uw adviseur van ESJ informeert en adviseert u graag.
 

WELKE KOSTEN ZIJN AFTREKBAAR?

Een auto van de zaak kunt u zowel voor zakelijke ritten als voor privédoeleinden gebruiken.
Zo maakt u optimaal gebruik van uw aankoop; wel zo prettig! Voor de inkomstenbelasting hoeft u bij de aankoop van uw auto nog niet te beslissen of u deze privé of zakelijk aanschaft.

  • Kiest u ervoor de auto privé te kopen, dan past u een vaste aftrek van € 0,19 toe voor elke kilometer die u voor zakelijke doeleinden rijdt.

  • Koopt u uw auto vanuit uw bedrijf, dan zijn alle kosten aftrekbaar, ook de jaarlijkse afschrijving op de auto.
    U moet dan wel een bijtelling van 22% van de oorspronkelijke catalogusprijs van de auto hanteren voor de kilometers die u privé rijdt. Voor volledig elektrische auto’s geldt een bijtelling van 4%.
    Kiest u voor een youngtimer? Dan wordt een bijtelling van 35% van de huidige waarde van de auto gehanteerd.

Uw relatiebeheerder kan u precies vertellen wat de gevolgen van de verschillende opties voor uw portemonnee zijn.
 

WANNEER GEEN BIJTELLING

Rijdt u minder dan 500 kilometer per jaar privé met uw zakelijk aangeschafte auto? Dan hoeft u geen bijtelling te berekenen voor privégebruik. U moet dan wel kunnen aantonen dat u daadwerkelijk minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dat doet u met een sluitende kilometeradministratie. Daarin staan alle verreden kilometers.

Uw relatiebeheerder vertelt u aan welke eisen deze administratie moet voldoen.
 

AFTREK BTW 

En hoe zit het met de omzetbelasting ofwel btw?
Of u de auto nu privé of zakelijk koopt, u maakt voor de omzetbelasting een afweging tussen privé of zakelijk aanschaffen. 

Koopt u de auto privé, dan kunt u de btw op de aanschaf niet terugvragen, wel de btw op gebruiks- en onderhoudskosten.

Staat uw auto op de zaak, dan trekt u de btw op de aanschaf én op het gebruik en onderhoud af. Dat geldt alleen voor zover u de auto gebruikt voor belaste omzet. In beide gevallen moet u de in aftrek gebrachte omzetbelasting nog wel corrigeren voor de privékilometers die u met de auto rijdt. Uw adviseur verwerkt zowel de btw als de correcties op de juiste wijze in uw aangiften.

 

LEASEN: EEN SLIMME KEUZE?

Een auto leasen: dat kan natuurlijk ook! Wat zijn de voor- en nadelen van deze keuze?
Leasen is een slimme keuze als u geld wilt bewaren voor andere grote uitgaven of als u gewoon graag het geld op uw rekening laat staan. De leasevorm waarvoor u kiest (operationeel of financieel) bepaalt of onderhoud en andere gebruikskosten zijn inbegrepen. Nadeel van leasen is dat het werkt als een lening, mét de bijbehorende rente.

Gaat u voor lease, dan moet u dus kiezen tussen operationele lease en financiële lease.

  • Bij operationele lease blijft de auto altijd in bezit van de leasemaatschappij; u bent de ‘vaste’ huurder. Bij operationele lease kunt u de kosten voor het leasen van de auto aftrekken van de opbrengsten van uw onderneming. Ook kunt u de btw terugvragen.

  • Financiële lease is eigenlijk het financieren van de aankoop. Bij financiële lease kan daardoor recht op investeringsaftrek ontstaan. Bij financiële lease kunt u de btw bij de aanschaf van de auto terugvragen en zijn afschrijving, gebruikskosten en rente aftrekbaar.

Bespreek met uw belastingadviseur of leasen in uw situatie aantrekkelijk is.
 

EEN ZUINIGE AUTO: GOED VOOR MILIEU EN PORTEMONNEE

Een auto die zuinig is in brandstofgebruik is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor uw zakelijke portemonnee. Voor een zuinige auto betaalt u minder BPM (belasting voor de aanschaf van een auto). Heeft u een plug-in hybride auto, dan betaalt u tot en met 2020 ook minder MRB (motorrijtuigenbelasting, die betaalt u voor het bezit van een auto), Kiest u voor een volledig elektrische auto, dan betaalt u tot en met 2020 helemaal geen BPM en MRB. In dat laatste geval heeft u ook nog eens recht op de lagere bijtelling van 4% voor privégebruik en, onder voorwaarden, op milieu-investeringsaftrek.
 

BESTELAUTO MET GRIJS KENTEKEN

Heeft u als ondernemer meer te vervoeren dan alleen uzelf, dan kan een bestelauto een goed idee zijn. U kunt dan kiezen voor een bestelauto met een grijs kenteken. Dan betaalt u minder MRB en helemaal geen BPM. Een bestelauto mag ook voor privéritten gebruikt worden. Ook dan zal er een correctie moeten plaatsvinden voor privégebruik (zowel voor inkomstenbelasting als voor omzetbelasting).

Auto voor de werknemer
Als werkgever kunt u ook een auto aan een werknemer ter beschikking stellen. Er moet dan weer rekening worden gehouden met een bijtelling voor privégebruik. Deze bijtelling neemt u bij de salarisberekening mee, net als een eventuele eigen bijdrage van de werknemer voor privégebruik. Uw relatiebeheerder informeert u over de juiste verwerking in uw salarisadministratie.
 

DE KEUZE AUTO: ZAKELIJK OF PRIVÉ?

Het antwoord op de vraag wat voordeliger is, de auto zakelijk rijden of privé, is afhankelijk van allerlei omstandigheden. Toch zijn er wel wat globale regels. Zo is bij lage afschrijvingskosten of bij veel zakelijke kilometers een privéauto over het algemeen voordeliger. Maak echter geen ondoordachte keuze. Uw relatiebeheerder van ESJ kan aan de hand van alle gegevens een berekening voor u maken van de voordeligste variant: zakelijk of privé.

Neem contact op

*
*
*
*
*

Lees meer over accountancy

Begroten

Begroten is niet eenvoudig. Het vereist een gedegen voorbereiding met de nodige overpeinzingen voor de ondernemer.

Financiering

Goed inzicht in de financiële positie van uw onderneming en uw privé-positie is nodig om de juiste beslissingen te kunnen nemen.

De jaarrekening

We zetten de belangrijkste informatie over de jaarrekening voor u op een rij!

Factuurvereisten

De wetgever heeft vereisten opgesteld waaraan de factuur moet voldoen. Indien niet aan alle eisen is voldaan, kan de overheid aftrek van BTW weigeren.

Uw start - onze steun

De MKB accountants van ESJ treden graag als uw sparringpartner op om de haalbaarheid van uw plannen als startende ondernemer te toetsen.

ESJ en online boekhouden

Door te kiezen voor een online boekhoudpakket ziet u in één oogopslag hoe uw bedrijf er financieel voor staat.

Hoe verbeter ik mijn rendement?

Omzet, marge en bedrijfskosten bepalen uw resultaat. Het behalen van gewenst rendement is niet altijd even eenvoudig.

Uw administratie

Wat tot een administratie behoort, is niet wettelijk omschreven. Wat zijn precies de regels?

SBR (Standard Business Reporting)

SBR is bedoeld als platform om gegevensuitwisseling tussen en met diverse instanties efficiënter te laten verlopen.