REISORGANISATIES EN BTW: EEN REIS OP ZICH!

Reisorganisaties, zowel reisagenten als touroperators, hebben vaak te maken met complexe btw problematiek. De praktijk leert dat het bepalen van de btw positie en het voldoen aan de btw wetgeving voor dergelijke organisaties met recht een reis op zich genoemd mag worden. Bent u actief in de reiswereld?  De ervaren btw Specialisten van ESJ zijn u graag van dienst bij het in kaart brengen van de btw positie van uw onderneming.

Hieronder vindt u een kort overzicht van de problematiek waar uw reisorganisatie mee te maken kan hebben.
 

TOUROPERATORS

Ondernemers die reishandelingen inkopen en deze reishandelingen, al dan niet aangevuld met eigen prestaties, op eigen naam aan reizigers doorverkopen, kwalificeren als reisondernemer in de zin van de reisbureauregeling. Deze regeling houdt in hoofdlijnen in dat de touroperator enkel btw moet voldoen over zijn winstmarge in het land waar de touroperator is gevestigd. Daarentegen geldt dat de ondernemer geen recht op aftrek heeft van de in rekening gebrachte btw ten aanzien van ingekochte reisonderdelen.

Vragen die hierbij o.a. opkomen zijn: hoe bepaal ik mijn winstmarge? Hoe moet ik mijn vergoeding splitsen als ik ook eigen reisonderdelen verkoop? Op welke kosten heb ik wel en geen aftrekrecht?
 

REISAGENTEN

Reisagenten verlenen in de regel geen eigen reisdienst, maar worden geacht enkel te bemiddelen tussen reiziger en touroperator. De fee van een agent bestaat veelal uit een commissie die hij verkrijgt van respectievelijk de touroperator en de reiziger (vaak gefactureerd als boekingskosten/administratiekosten). De commissies die worden ontvangen van een btw-ondernemer zijn belast volgens de B2B hoofdregel (zie ook onze pagina BTW en internationale dienstverlening). 

De commissies die een reisagent rechtstreeks van de reiziger ontvangt, zijn belastbaar volgens de regels die gelden voor de achterliggende reisdienst. Deze btw behandeling kan ertoe leiden dat de reisagent buitenlandse btw moet voldoen en als gevolg een buitenlandse btw registratie nodig heeft. Dit zal zich met name voordoen, indien een bemiddelingsvergoeding wordt berekend aan reizigers ter zake van pakketreizen van een niet Nederlandse EU touroperator of bij het berekenen van een vergoeding bij de verkoop van losse (buitenlandse) reisonderdelen zoals een hotelovernachting of een busreis.
 

FACTURATIE

In de reisbranche worden vaak afwijkende factureringsmethodieken gebruikt, die niet de rechtsbetrekkingen volgen. Dit heeft o.a. te maken met de omstandigheid dat de betaling doorgaans via de reisagent geschiedt en deze onder inhouding van zijn commissie de verschuldigde reissom doorstort naar de touroperator. De afwikkeling van de te ontvangen provisie vindt in de praktijk doorgans plaats middels een “creditfactuur”. Deze vorm van facturatie is een vorm van selfbilling. Hoewel dit toegestaan is, zijn hieraan wel een aantal specifieke btw spelregels verbonden.

Meer weten over een van de specifieke btw regelingen in de reiswereld?  Of heeft u vragen over de btw-gevolgen bij internationale handel? Neem dan contact op met Kirsten Deij, btw specialist bij ESJ

Meer weten?

 

Already verified you are human.
Moment geduld...
Kirsten Deij
Kirsten Deij

Belastingadviseur indirecte belastingen

kirsten.deij@esj.nl

+31 88 0320 716