De fiscus verstuurt regelmatig naheffingsaanslagen btw. Aangezien daarover vaak vragen worden gesteld, heeft de Belastingdienst op de site een checklist geplaatst.
 

WAAROM EEN NAHEFFING?

Een naheffing van uw btw kan te maken hebben met het niet of te laat indienen van de btw-aangifte. Ook kan de naheffing samenhangen met het niet of te laat betalen van de verschuldigde btw of omdat u als starter de aangifte nog op papier heeft ingediend. Bij het uitblijven van een aangifte schat de fiscus de te betalen btw. Uiteraard is deze niet aan de lage kant.
 

CHECKLIST STAP 1

De checklist bevat 3 stappen. Als eerste is het van belang te controleren wat er precies op uw naheffing staat. Welk bedrag aan te betalen btw staat vermeld, is een boete opgelegd vanwege een verzuim in de aangifte of betaling en wat is de uiterste betaaldatum?
 

CHECKLIST STAP 2

Controleer of de Belastingdienst uw aangifte heeft ontvangen. U kunt dit via de site van de Belastingdienst nagaan door in te loggen als ondernemer.
 

CHECKLIST STAP 3

Controleer vervolgens of u betaald heeft, of de bank uw betaling tijdig heeft verwerkt en of u het juiste kenmerk heeft gebruikt. Het betalingskenmerk staat vermeld op uw aangifte.
 

CHECKLIST DOORLOPEN, EN DAN?

Na controle van bovengenoemde stappen, leest u op de site wat u per situatie kunt doen. U heeft bijvoorbeeld een naheffing gekregen omdat u niet betaald zou hebben. Dit heeft u echter wel gedaan, maar na controle blijkt dat u een verkeerd betalingskenmerk gebruikt heeft. U hoeft de naheffing dan niet te betalen, maar u moet er wel bezwaar tegen aantekenen.

Tip: De Belastingdienst heeft een app ontwikkeld, een btw-alert, die ervoor zorgt dat u een melding krijgt wanneer u uw btw-aangifte moet doen. U kunt deze app gratis downloaden.
 

SCHAKEL UW ADVISEUR IN

Een naheffing is nooit prettig, zeker niet als het om grotere bedragen gaat. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u ook ESJ uw btw-aangifte laten verzorgen.

Kirsten Deij

Senior Belastingadviseur
Stuur Kirsten een email Bel Kirsten via +31 6 86 818 031
Kirsten Deij versie 2 230x200.png

Lees meer over btw

Btw en autokosten; wat moet u goed bewaken en regelen?

Veel ondernemers hebben te maken met autokosten. Dan speelt ook de vraag hoe het zit met de btw die op de autokosten drukt. Is bijvoorbeeld de btw bij aankoop aftrekbaar? Wat te doen met de btw op de onderhoudskosten, enz.?

Buitenlandse btw tijdig terugvragen

Wanneer u als btw-ondernemer in 2022 btw heeft betaald in andere EU-landen, dan kunt u deze btw terugvragen. Belangrijk om te weten is dat u hiervoor nog tot 30 september 2023 de tijd heeft. Hoe werkt dat nu?

Aansprakelijkheid voor btw bij fiscale eenheid

Een fiscale eenheid is voor de btw een automatisme. Voldoen de vennootschappen binnen uw concern aan de voorwaarden, dan vormen zij automatisch een fiscale eenheid.

Meer aftrek van btw bij zonnepanelen op deels zakelijke woning

Wanneer u zonnepanelen aanschaft en laat installeren op uw woning, kunt u de btw, die op de bouw van de woning zit, zelf niet terugvragen, ook al is deze voor de panelen onmisbaar. Dit geldt echter vaak wel voor ondernemers. Wat is goed om hierover te weten?

Extra zonnepanelen op uw dak: hoe zit het met de btw?

Als u als privépersoon zonnepanelen op uw woning laat plaatsen, de opgewekte energie voor uw eigen woning gebruikt en de resterende energie levert aan een energiemaatschappij, bent u btw-ondernemer.

De nieuwe KOR

De kleine ondernemersregeling (KOR) heet vanaf 2020 OVOB (omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting). Lees hier de belangrijkste wijzigingen.

BTW en internationale handel

Bent u van plan voor het eerst goederen internationaal te verkopen of bent u juist van plan om goederen in het buitenland aan te kopen? Overdenk dan eerst de btw gevolgen.

BTW en dienstverlening

Als u diensten verleent gelden andere btw regels. Het is daarom van belang om vast te stellen of sprake is van goederen of diensten. Dit is soms lastig bij combinaties van prestaties.

Reisorganisaties en BTW

Bent u actief in de reiswereld? Dan is het bepalen van de btw positie en het voldoen aan de btw wetgeving met recht een reis op zich te noemen.

Onroerend goed en BTW

Een breed scala aan btw-regelgeving is op onroerend goed van toepassing. Dit maakt de aan- en verkoop van onroerende zaken tot een complexe aangelegenheid.

BTW-carrouselfraude

De Belastingdienst heeft een waarschuwing aan ondernemers op haar website gezet dat zij ongemerkt betrokken kunnen raken bij btw-carrouselfraude.

BTW en personeelsverstrekkingen

Hebt u uitgaven gedaan voor giften en relatiegeschenken of voor personeelsvoorzieningen? Dan kunt u de btw die u hierover betaalt niet altijd aftrekken als voorbelasting.

Huisartsen en BTW

De activiteiten van een huisarts zijn vrijgesteld van btw. Hieraan verbonden diensten kunnen wel btw-belast zijn, zo bleek onlangs voor de rechter.

Verhuur bedrijfspand

Als uitgangspunt is de verhuur van onroerend goed vrijgesteld van btw. Onder voorwaarden kunnen partijen echter opteren voor een btw belaste verhuur.

Terugvragen BTW bij oninbare vordering

De btw kan worden teruggevraagd op het moment dat de vordering oninbaar is geworden. Voorwaarde is dat u aantoont dat de afnemer niet heeft betaald en niet zal betalen.

Houdstermaatschappij

Ieder zichzelf respecterend concern beschikt erover: één of meerdere houdster-en financierings-vennootschap(pen). Maar wat is de btw status van een dergelijke vennootschap?

Omzetbelasting bij leegstand

Door afnemende economische activiteiten en faillissementen staan veel bedrijfspanden leeg. Leegstand kan voor de btw nadelige financiële gevolgen met zich meebrengen.